31 Favory XI-52 'Dobre'

Dobre på Riks 2016

31 Favory XI-52, eller Dobre som vi kallar honom, är vår godkända avelshingst. Dobre gjorde sin avelsvärdering 2013 och har avelsvärdebokstav B. Han står till förfogande för att alla friska ston, såväl lipizzaner som andra raser eller individer.

Dobre har ett mycket vänligt sätt, han är en gentleman och lyssnar in sin omgivning. Hans goda temperament visar sig i att han tar in förändringar och nyheter med ett iakttagande sinne. Han är väldigt samarbetsvillig och hans arbetsvillighet och positiva inställning gör att det är mycket roligt att arbeta med honom. Han har kraftfulla, gymnastiska och uttrycksfulla gångarter, lätt för samling, långslagig och bärig galopp och en katt till att hoppa. Dobre är väldigt trevlig i all hantering och han verkar nedärva det goda temperamentet. Även om Dobre inte är så hög själv, har han lämnat avkomma som är högre än han själv är.

Dobre är den första hästen från statsstuteriet Topolcianky som satte sina hovar i Sverige. Fadern Favory XI Reseda var stamhingst på Topolcianky och lämnat bl.a. en avelshingst Favory XVIII Torysa och fyra elitklassade avelsston. F XVIII Torysa var högt utbildad inom dressyr med bl.a. passage, piaff och levad. Modern Ragaca var ett elitsto med många avkommor, varav en dotter 762 Ravena är klassad som elitsto.

När man tittar på sperman i mikroskop, är det mycket god aktivitet och många spermier. Stona har blivit dräktiga lätt.

Betäckningsinformation

Hingststation Lillaskog gård. Tillgänglig på semin (färsk och transport). Dobre har nu löst hingstavgift för 2023.

Språngavgift är 4.500 kr (exkl moms) och levande föl-avgift 8.000 kr (exkl moms). Stoägaren står för stations- och veterinäravg. + skick av semin. 

Vi kan ta emot ston hemma på gården för insemination, vi är godkända av Jordbruksverket som hingst- och seminstation.

Friska ston av alla raser är välkomna! Du får gärna göra ett studiebesök och då även se Dobres avkommor.

Har du intresse av att använda Dobre till ditt sto, börja alltid med att kontakta oss. Eftersom vi är en egen liten hingststation så behöver vi lite framförhållning och planering. 

Dobre avelsvärderades 2013 och belönades med avelsvärdebostav B och fick stamboksnummer 31, vilket innebär att Dobre finns i den Svenska Lipizzanerstambokens Riksstambok. Eftersom den svenska lipizzanerstamboken är godkänd av Lipizzaner International Federation (LIF), så är Dobres härstamning även godkänd internationellt. Du kan läsa mer om avel på lipizzaner på Avelsföreningen för specialhästraser.

Om du vill veta mer om avelsvärdering och andra resultat, avkommor och betäckningar så finns det i Blå Basen.

 • Dobre 14 år med sonen F Nolan
 • Dobre 2 år, på väg hem till Sverige
 • Dobre precis hemkommen som 2-åring
 • Dobre 3 år
 • Dobre 3 år
 • Dobre 4 år
 • Dobre 4 år med matte
 • Dobre 5 år
 • Dobres avelsvärdering som 6-åring
 • Dobre 7 år
 • Dobre med sin hovslagare